Kolonoskopi nedir? Ne Demek – Açılımı – Anlamı – Nedir?
Anüs denen sindirim sisteminin en son parçasından başlayıp ince bağırsağa kadar uzanan yaklaşık 1,5 – 2 metre uzunluğundadır. Kolonoskopi kısaca içi boşluklu organ olan kalın bağırsağın kolonoskop adı verilen ucu ışıklı ve bükülebilir aletle incelenmesi işlemidir. Bu işlem endoskopi ünitesinde yapılmaktadır.
Kolonoskopi işlemi ile:
Kalın bağırsak dışında başka organlara ait iltihabi durumlar, iyi ya da kötü huylu tümörlerin kolonu sıkıştırması sonucu bağırsağa dışardan yapılan baskılar.
Bağırsak duvarına ait bazı anormal durumlarda örneğin; polip, tümör , divertikül vs.Ve bağırsak duvarına ait bazı patolojik durumlar.
Bağırsaktaki boşluğa ait bazı patolojik durumlara bakılır
Kolonoskopi işlemi neden yapılmaktadır?
- Bazı bağırsak polipleri veya kolon kanseri.
- Kanser olmayan bazı bağırsak hastalıkları.
- Bazı kolon kanserleri veya kolonla ilgili anormal urumlar.
Kolonoskopi nasıl yapılır?
Kolonoskopi işleminde inceleme ilk olarak kolonoskopi cihazının makattan kolona girmesine takiben, kalın bağırsağın büküntülü ve kıvrımlı kesimlerinden geçilmesi, ve kalın bağırsağın en son kısmı olan çekum denilen bölüme erişilmesiyle yapılır.
Fiberoptik özelliğe sahip esnek kolonoskopi cihazıyla rektum bölümünden yukarıya doğru dikkatlice ilerletilir. Ve sonra da yavaşça geri çekilir. Video kameradan alınan bağırsak görüntüleri büyütülerek bir monitöre yansıtılır. Tarama esnasında bağırsak dokularına ve poliplerine biyopsi yapılabilir ve biyopsi alınabilir. İşlem hasta açısından genellikle otuz veya altmış dakika kadar sürer. Aslında işlem sırasında öncelikle görüntülerin incelenmesi 12-15 dakika kadar anca sürer.
Kolonoskopi risk faktörleri
Risk faktörlerinden biri bağırsak delinmesidir. Bağırsak kolonoskopi cihazı yüzünden delinebilir. Eğer küçük çaplı bir delinme ise doktorunuzun başvurduğu ilaçlar ile bu delinmeyi azaltabilir ve tedavi edebilirsiniz. Ancak büyük çaplı bir delinme ise bu bağırsağınızda ciddi problemlere yol açabilir. Kolonoskopi işleminden önce verilen anestezi veya sakinleştirici ilaçlar alerjiye yol açabilirler. Bu ilaçlara alerjisi olanlarda bazı deri döküntüleri, mide bulantısı, kusma gibi problemlere yol açabilir. Kolonoskopi işlemi invaziv bir işlem olduğu için yani deri bütünlüğünü bozan bir işlem olduğu için son derece titiz çalışılması gerekir. Aseptik tekniğe uyulmadığı sürece vücutta enfeksiyon gelişebilir.
Kolonoskopiyi kimler ne zaman yaptırmaktadır?
- Bağırsak filmlerinde şüpheli bir görünüm mevcut olanlarda
- Dışkısında gizli kan saptanan insanlarda
- Birinci derece akrabalarında barsak kanseri olan kişilerde şüpheli bir durum mevcut görülürse.
- Ailesinde rahim kanseri yumurtalık kanseri meme kanseri gibi durumu olanlarda.
- Uzun süreli ishal geçiren hastalarda.
- Hiçbir barsak şikayeti olmasa dahil 50 yaş üzeri herkese kontrol amaçlı yapılır.
Kolonoskopi işlemi sonrası hastanın dikkat etmesi gerekenler
- Bağırsak alışkanlığı kazanmak gereklidir.
- Bağırsakta gaz yapıcı özelliğe sahip olan yiyeceklerden özellikle kuru baklagiller grubundan örneğin fasülye çiğ sebeler, asitli içeceklerden uzak durulur.
- Kolonoskopi işleminden sonra hastalara evde 3- 4 saat istirahat önerilir.
- Hastaya gaz şikayetlerinin olabileceği söylenir.
- İşlem böylelikle sonlandırılır.
Bir önceki yazımız olan Klasik müzik nedir? Ne Demek – Açılımı – Anlamı – Nedir? başlıklı makalemizde klasik müzik nedir kısa bilgi ödev, klasik müzik nedir kısa özet ve klasik müzik nedir kısaca bilgi hakkında bilgiler verilmektedir.