Portfolyo Kısaltması – Ne Demek – Açılımı – Anlamı – Nedir?

Portfolyo Nedir?

Portfolyo isim olarak her ne kadar profiterol tatlısını çağrıştırsa da, iş ve eğitim hayatındaki kişi ya da öğrencilerin bireysel mesleki başarılarını, ilerleyişini ve yeteneğini ortaya koyan bir mesleki kariyerinin yansıtıldığı eksperyans yani bir tür tecrübe belgesidir.

 

Öğrenci Portfolyosu Nedir? Ne İşe Yarar?

Her öğrenci için ayrı düzenlen Portfolyo öğrencilerin belirlenmiş bir  zaman aralığında, amaç dâhilînde becerilerini, yeteneklerini, zayıf ve güçlü yönlerini, daha sağlıklı izleyebilmek, Öğrencinin gelecekteki öğrenimlerine ışık  tutmak amaçlı oluşturulmuş gelişim dosyalarıdır. Portfolyo öğrencinin yapmış olduğu çalışmalarının bir araya getirildiği bu dosyada çalışmanın dâhil olduğu konular ve bunlarla ile ilgili araştırmaları, gerçekleştirildiği etkinlikler ve sonuçlarını içerir. Bu bağlamda öğretmenlerin öğrencilere yardımcı olmasını sağlayan bir kılavuz niteliğindedir.

 

Portfolyosunun Öğrenciye Faydası Nedir?

En büyük yararı ise; öğrencinin sorumluluk bilincini geliştirmek ve kendi başarısını değerlendirme becerisini kazandırmak. Buda kişinin bireysel ve mesleki alandaki başarılarını, gelişimini ve yeteneğini ortaya koymasında önemli katkılar sağlar. Öğrencilerin yazılı olarak yapmış olduğu İçerikleri olduğu bu dosyaya, ayrıca öğrencinin yapmış olduğu çalışmalarının değerlendirildiği fotoğraflar, dökümler,  video-kaset ve ses kasetleri ya da CD’ler eklenir. Yine varsa araştırmalar, projeler, grup ödevleri ve öğretmen anekdotları,  varsa öğrencilerin kontrol listeleri de bu dosya dâhil edilerek portfolyo hazır hale gelir.

 

İŞ BAŞVURUSU İÇİN PORTFOLYO NASIL OLUŞTURULUR?

Bazı durumlarda İş başvurusunda cv yeterli olmadığında Portfolyo sunumu gerekebilir. İş başvurusu için hazırlanan bu dosya kişinin kendini prezante etmesi için hazırlanan doküman ve projeler içerir. Eğer iş başvurusu web programlama uzmanlığı içinse kişinin portfolyodunda yer alan daha önce yapmış olduğu işler neler ona  bakılır.

Portfolyo Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

-Portfolyo dosyasına ekleyecek tüm çalışmalar, kişinin kendi uzmanlık alanı ya da hedeflediği kariyer doğrultusunda hazırlanmalıdır.

-Sunumu, akıcı ve kolay olmalıdır

Yapılan çalışmalar detaylıca incelenecek kadar şeffaf ve anlaşılır olmalı

Birçok işi bir arada yapabilirsiniz. Önemli olan, hangi işleri yaptığınız değil hangi işi en iyi şekilde yaptığınızdır. Bu nedenle Portfolyo hazırlarken bu bilgilerin eksiksiz olarak yapılmasına dikkat edilmelidir.

Bir önceki yazımız olan Background Kısaltması – Ne Demek – Açılımı – Anlamı – Nedir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir